Emotie-eten of eetstoornis?

Emotie-eten of eetstoornis?

Je hebt misschien wel iemand in je omgeving die te maken heeft gehad met een eetstoornis. Of je hebt misschien zelf een ongezonde relatie met eten en vraagt je af wat nu 'normaal' is. Of je bent wel erg veel bezig met eten en bewegen en dit gaat ten kosten van je levensvreugde en zelfvertrouwen. Of je hebt dit onderwerp wel eens op tv voorbij zien komen. Je kunt dit artikel lezen vanuit verschillende situaties. Het wordt gelukkig steeds bespreekbaarder maar goede hulp weten te vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er verschijnt van alles op social media, op tv en in magazines maar is deze informatie wel zo betrouwbaar?

Als sociaal werker en vitaalcoach heb ik me o.a. gespecialiseerd in emotie-eten en weet ik dat de scheidslijn tussen emotie-eten en het ontwikkelen van een eetstoornis erg dun is. Je bevindt je vaak in een groot grijs gebied. Daarom dit hulpoverzicht en heb ik alvast een gedegen selectie voor je gemaakt. Heb je behoefte aan een gesprek of wil je advies over welke hulp geschikt kan zijn voor jou neem dan gerust contact met me op. Of praat met een vriend(in), collega, docent, partner, huisarts of andere professional. Neem ook eens deze vragenlijst door en kijk of je je in (sommige) vragen herkent: Eetgedrag Vragenlijst.

Vind je het nog lastig een gesprek aan te gaan doe dan eens de Positieve Gezondheidscheck. De uitslag van jouw persoonlijke spinnenweb kun je meenemen in een gesprek en geeft je alvast meer inzicht over hoe jij op dit moment in je vel zit. Dit praat alvast makkelijker en gerichter. Er is een spinnenweb beschikbaar voor iedereen van elke leeftijd en hij is geheel gratis. Wat heb jij nodig als eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven?

Overzicht informatie behandeling eetstoornissen in willekeurige volgorde

www.firsteetkit.nl
www.stichtingkiem.nl
www.naeweb.nl (Nederlandse academie voor eetstoornissen zorgaanbod)

www.psyq.nl
www.rivierduinen.nl/centrumeetstoornissen
www.imet.nl
www.humanconcern.nl
www.isa-power.nl
www.vrijvaneetstoornis.nl
K-EET (kenniscentrum kinder en jeugdpsychiatrie)
www.weet.nl 

Zelfhulpgroepen ( wat kun je doen tijdens wachttijd)
Vaak is er ook een PGB (Persoons Ggericht Budget) beschikbaar voor ervaringsdeskundige hulp binnen je gemeente

www.eetstoornishulp.nl
www.stichting-jij.nl

www.proud2beme.nl
www.therapieland.nl
www.stichtingkiem.nl|

www.leontienhuis.nl

Voor ouders en omgeving (klik op de link die je wilt bekijken)

Samen de eetstoornis aanpakken (bewezen effectieve vaardigheden om je kind of partner te ondersteunen)
Stichting Imet
Coaching van hart tot hart
(coaching voor mama's van een dochter met een eetstoornis)
Hoe onstaat anorexia? Wat er precies omgaat in het hoofd van iemand met anorexia. Ben jij gevoelig voor of heb je een eetstoornis? Dan kan deze content triggerend werken.

Documentaires over eetproblemen, eetstoornissen en gedrag (klik op de titel die je wilt bekijken)
 
(Pas op! Sommige documentaires kunnen schokkende beelden bevatten of eetstoornissen triggeren)

Niet Gezond Meer
Driedelige serie over obsessief met eten, sporten en gezondheid omgaan. Is het een hype? Is het een nieuwe eetstoornis? Jet van Nieuwkerk, die zelf heeft geworsteld met dit probleem, gaat het onderzoeken.

Way beyond weight
There is a problem on human race, a heavy one. Worldwide, kids are heavier than they should. And unhealthy. From Brazil to Kuwait, the levels of childhood obesity are outstandingly high. "Why are kids carrying this extra weight? The industry, the marketers, the parents, the governments. Who is responsible for raising a healthy child?"."Beyond Weight" is a movie that seeks to answer those questions in depth. It interviewed families, kids and specialists from all over the world.

De maat is vol
Het heersende schoonheidsideaal is al jaren slank en strak. Op Internationale Anti-Dieet Dag vertellen drie vrouwen hoe ze zich na een lange worsteling hebben bevrijd van hun negatieve zelfbeeld.

Vel over probleem
In de documentaire dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld van anorexiapatiënten. Omdat Jessica zelf met een eetstoornis heeft geworsteld zijn de patienten ongekend openhartig tegen haar. De jongste patiënt die in de uitzending de strijd tegen deze dodelijke ziekte opneemt is nog maar 11 jaar oud. In Nederland lijden tienduizenden mensen aan een eetstoornis, maar volgens Jessica wordt de ziekte nog veel vaker niet herkend door hulpverleners. Vast staat wel dat het de meest dodelijke psychische aandoening is. Jessica: “Ik heb hulpverleners aangetroffen die heel erg ver gaan met hun persoonlijke inzet. Maar ze lopen aan tegen een chronisch geldtekort. De wachtlijsten zijn enorm.” Deze uitzending hoorde bij een thema-avond over anorexia, vandaar de opening van Yvon Jaspers.

Door dik en dun
Interview met 4 eetstoornissen: 'mevrouw Anorexia, mevrouw Boulima, mevrouw NAO en mevrouw Eetbuistoornis'

Proud2Bme: Mij niet gezien
Documentaire over onzichtbare eetstoornissen

Fat, Sick and Nearly dead
Door: Joe Cross


#emotieeten #eetstoornis #hulpverlening #boulima #anorexia #bingeeatingdisorde #eetbuistoornis #arfid #orthorexia #athleticanervosa #geestelijkegezondheid

Gerelateerde artikelen