Meer groente eten in 10 stappen

Meer groente eten in 10 stappen

Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. 250 gram groenten, is dat niet erg veel?! Gaat dat wel lukken? Met deze stappen wil ik je laten zien dat dat inderdaad geen onhaalbare kaart is en hoe je 2,5 ons kunt eten. De truc zit ‘m in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en ja – het kan zelfs bij het ontbijt. Was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.

Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings)vorm eten. Toch hebben deze de voorkeur:
-Verse groente, voorgesneden groente
-Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd (diepvriesgroenten bevatten net zo veel vitamines als verse; ze worden direct na het oogsten ingevroren en zo blijven de gezonde voedingsstoffen behouden)
-Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
-Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd

Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen of eet deze af en toe af bij uitzondering. De 2,5 ons is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt. Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken. 

 1. Goed plannen is wat mij betreft de basis voor een succesvolle leefstijlverandering. Gebruik bijvoorbeeld een menublok om met het hele gezin een weekmenu samen te stellen zodat iedereen zijn steentje bijdraagt, gezien wordt en er niets vergeten wordt. Dit brengt rust en duidelijkheid in het gezin. Daarnaast hangt bij ons aan de koelkast deze planner https://www.plan-point.nl/product/homeplanner-2020/. Elk gezinslid kan daar naast de dagelijks afspraken die van belang zijn voor het gezin ook de avondmaaltijd noteren en wie er kookt op welke dag. Ook is er plek voor wekelijkse klusjes, huishoudklusjes, boodschappen (producten die op zijn) en een memo. Zo maak je het hele gezin verantwoordelijk en eigenaar van het huishouden en hou je overzicht. Na het gezinsoverleg maak ik of mijn man een boodschappenlijst op het 101 boodschappenblok en neem deze mee wanneer ik (online) boodschappen doe https://www.getinmotion.nl/index.php/nl/inspiratie/tips-weetjes/80-inspiratie/tips-weetjes/276-boodschappenbriefje. Dit stappenplan werkt voor ons gezin al jaren prima, schept duidelijkheid en voorkomt veel irritatie en stress.

2. Meten is weten. Wil je wel eens weten hoeveel groente jij eigenlijk nu écht eet op een dag? Vul dan de groentemeter in. Je krijgt vervolgens direct praktische tips om meer groente te eten. Erg handig tijdens voor als je meer groenten wilt eten. Zie: http://bit.ly/groentenmeter.

3. Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Snoepkomkommers liggen bij mij altijd op voorraad en 1 komkommertje is al ongeveer 35 gram groente. Zo kom je steeds dichterbij je 300 gram groente. Alles over groente vind je op https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx. In deze encyclopedie kun je allerlei producten vinden waar je meer over wilt weten. Eén van de makkelijkste manieren om meer groente eten is een komkommer in stukjes, als tussendoortje/snack of op je broodbeleg. Naast bovenop 30+ kaas, hummus en ham is het ook heerlijk op… pindakaas! Heerlijk met een klein likje sambal.

4. Bezoek en bestudeer ook eens Veggipedia. Veggipedia is de onafhankelijke online bron voor informatie over groenten en fruit. De encyclopedie bevat ruim 475 groenten- en fruitsoorten voorzien van waardevolle productinformatie, feiten, weetjes en tips. Van bereiding tot voedingswaarden en van verkrijgbaarheid tot bewaaradvies. Ook bevat Veggipedia meer dan 400 overheerlijke recepten met veel groenten en of fruit als hoofdingrediënt, voorzien van een duidelijke bereidingsinstructie https://www.veggipedia.nl/.

5. Ontbijten met groente: 6 receptideeën
Kom je - als het gaat om ontbijten met groente - niet verder dan het standaard-receptje van roerei met tomaat? Dan zijn onderstaande ideeën echt iets voor jou! https://gewichtsconsulenten.nl/nieuws/68. Hier vind je ook een voorbeeld-dagmenu: https://gewichtsconsulenten.nl/nieuws/67

6. Groente eten saai? Maak het leuk: wissel 3 tot 4 verschillende groentesoorten door de week af. En varieer met kleur: rood, groen, geel. Op die manier weet je namelijk zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Handig! Koken, grillen, roosteren of bakken; je kunt genoeg variëren met groenten! Door met de bereiding te variëren, wordt het nooit saai. Meer groente eten kan ook met zelfgemaakte groentespreads! Denk bijvoorbeeld aan deze Baba Ganoush, oorspronkelijk uit streken als Libië en Syrië, met aubergine als hoofdbestanddeel: http://ow.ly/g2MQ50BoSzi.

7. Groentesoep is een ideaal gerecht om veel groenten door binnen te krijgen. Je kunt trouwens ook heel goed de groenterestjes van andere dagen gebruiken in een soepje! Wanneer ik echt heel weinig tijd heb en geen restjes, gebruik ik ook wel een zak diepvriesgroenten voor de soep. Hup in het gekookte water met een bouillonblokje. Lekker snel als lunch, tussendoor of als voorgerecht.  Pompoensoep is ook een aanrader. Je vind een recept met zwarte bonen. Zie het recept op: https://gewichtsconsulenten.nl/nieuws/75.

8. Een tip om aan je portie groente te komen, is om het te eten als tussendoortje. Je kunt eindeloos variëren: venkel, tomaatjes, paprika, komkommer, wortel, radijs, noem maar op! Verdeel het over de dag en alles bij elkaar kom je er wel. Spinazie en sla zijn fantastische groenten om altijd in huis te hebben. Je kunt ze namelijk bijna overal wel in stoppen. Een zelfgemaakte sandwich? Daar kan prima een hand sla tussen. Een lekkere wrap? Rol gewoon wat spinazie mee . Een omelet die er een beetje saai uit ziet? Hop, een paar blaadjes snijbiet maken het nog gezonder of wat julienne worteltjes.

9. Laat je verleiden door groenten. Bewezen is dat als je groenten in het zicht zet je er meer van eet. Dus i.p.v. de koektrommel op tafel zet je een paar gezellige schaaltjes met worteltjes of selderij stengels neer met een hummus dipsausje. Haal je gekochte groenten ook eens uit de groentela waar ze te vaak lang blijven liggen zodat je ze alsnog moet weggooien maar leg ze op ooghoogte in de koelkast. Elke keer wanneer je de koelkast opent wordt je verleid door de groenten die je ziet i.p.v. het restje pasta of de blokjes kaas die naar je lonken.

10. Voor het milieu is het eten van seizoengroenten het best. Er zijn verschillende milieu en fair trade keurmerken voor groente. Eet jij voortaan zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen. Staan duurzame producten bovenaan je lijstje en vind je een keurmerk ook belangrijk? Download dan hier gratis de groenten-en fruit kalender en zie alles in één oogopslag. Dat smaakt een stuk lekkerder en voordeliger. https://www.getinmotion.nl/index.php/nl/gratis/78-gratis/317-groenten-en-fruit-kalender.

 

 

Gerelateerde artikelen