Fruit en groenten leveren vitamines en mineralen en dragen bij aan een goed afweersysteem. Het coronavirus heeft ons allemaal bewuster gemaakt van onze leefstijlkeuzes en gezondheid. Een goede weerstand is van belang, niet alleen om virussen en ziekten tegen te gaan, maar ook om sneller beter te worden als men eenmaal het virus heeft. Ongeveer 70% van onze afweercellen bevinden zich in de darmen; jezelf goed voeden is dus cruciaal om dit in stand te houden
Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo’n 200 gram fruit per dag eet. Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is om fruit te “kauwen”: dan is het het gezondst! We bedoelen daarmee twee porties van ongeveer 100 gram per portie. Net als bij groente telt elke vorm van fruit, maar we hebben wel wat aanraders:
Vers fruit
Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd
Bij uitzondering fruit in blik op sap (nooit op siroop i.v.m. suikers)
1. Goed plannen is wat mij betreft de basis voor een succesvolle leefstijlverandering. Gebruik bijvoorbeeld een menublok om met het hele gezin een weekmenu samen te stellen zodat iedereen zijn steentje bijdraagt, gezien wordt en er niets vergeten wordt. Dit brengt rust en duidelijkheid in het gezin. Daarnaast hangt bij ons aan de koelkast deze planner https://www.plan-point.nl/product/homeplanner-2020/. Elk gezinslid kan daar naast de dagelijks afspraken die van belang zijn voor het gezin ook de avondmaaltijd noteren en wie er kookt op welke dag. Ook is er plek voor wekelijkse klusjes, huishoudklusjes, boodschappen (producten die op zijn) en een memo. Zo maak je het hele gezin verantwoordelijk en eigenaar van het huishouden en hou je overzicht. Na het gezinsoverleg maak ik of mijn man een boodschappenlijst op het 101 boodschappenblok en neem deze mee wanneer ik (online) boodschappen doe https://www.getinmotion.nl/index.php/nl/inspiratie/tips-weetjes/80-inspiratie/tips-weetjes/276-boodschappenbriefje. Dit stappenplan werkt voor ons gezin al jaren prima, schept duidelijkheid en voorkomt veel irritatie en stress.
2. Meten is weten. Wil je wel eens weten hoeveel fruit jij eigenlijk nu écht eet op een dag? Vul dan de eetmeter van het voedingscentrum in. Je krijgt vervolgens direct praktische tips om meer fruit te eten als je dit als doel stelt. Erg handig tijdens voor als je meer fruit wilt eten. Zie: https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/.
3. Kan gedroogd fruit ook? Ja hoor, maar neem het alleen niet te vaak en in kleinere porties, want in gedroogd fruit zit best veel suiker. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kidsfavoriet: rozijntjes!
4. Je vraagt je af hoeveel 200 gram precies is. Oké, twee druiven zijn inderdaad niet voldoende. Om goed te weten wat 2 stuks fruit zijn werken we met porties. Een banaan of peer kun je niet vergelijken met een mango en een aardbei is wel een tikkeltje kleiner dan een sinaasappel. Hoeveel is dan twee porties ? Je ziet het op: http://ow.ly/Fb4550BiOPA.
5.De appel is de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland 28 gram appel per dag. Meer weten over de appel lees dan hier verder https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/appel.aspx.
6. Bananen staan op de tweede plaats als meest gegeten fruit van Nederland. Erg logisch, want hoe lekker en gemakkelijk zijn ze! Bananen bevatten kalium en diverse vitaminen-B. Een banaan telt als één portie fruit en kan ook goed als broodbeleg (lekker met notenpasta).
7. Een appel, banaan, sinaasappel, peer etc. tellen we als één portie. Een schaaltje druiven, bessen of bramen (van ~100 gram) telt als één portie. We kijken dus naar het gewicht. Je wilt het liefste ongeveer 200 gram fruit per dag eten. Mandarijntjes zijn erg lekker en gezond, maar 2 samen tellen als één portie fruit. Een sinaasappel telt dan weer als één portie. Tellen twee kiwi’s als twee porties fruit? Nee, twee kiwi’s tellen als één portie. Combineer twee kiwi’s met een banaan, appel of peer en je hebt aan de "2" voldaan! Hoe zit dat met een appel? Een appel telt als één portie, ook als ‘ie de ene keer wat groter of juist wat kleiner is. Met een simpele appel kun je ook eindeloos variëren, niet alleen in soort (denk aan een Pink Lady vs. een Granny Smith) maar ook hoe je ‘m eet: zo uit het vuistje, als broodbeleg op toast met een beetje kaneel, door de yoghurt of lekker door een salade met geitenkaas! Gooi je daar een handje noten bij, dan heb je die ook meteen binnen.
8. Wist je dat de grapefruit een kruising is van de pompelmoes en de sinaasappel? Veel mensen denken dat een grapefruit en een pompelmoes dezelfde vrucht zijn, maar dat is dus niet zo.
9. De avocado is heerlijk bij tal van gerechten, wraps en salades. Romig, vet, maar gezond. Een halve avocado weegt ongeveer 100 gram: dat is de helft van je dagelijkse portie fruit. Wat? FRUIT Jawel, avocado’s zijn officieel geen groente, maar een vrucht. We raden je aan om ze niet te vaak te eten, zo 1 à 2 keer per week. Dit omdat ze behoorlijk calorierijk zijn.
10. We eten fruit vaak als tussendoortje. Maar met fruit kun je zoveel meer: lekker door een volkorenpannenkoekje, als beleg op (getoast) brood, cracker of beschuit, of door een salade. Wat dacht je een herfstsalade met druiven? Zie het recept op: https://gewichtsconsulenten.nl/nieuws/64. Verras je kids eens met een sneetje zelfgemaakte bramen-blauwe bessenspread, beter bekend als heksenspread. Kijk op: https://www.voedingscentrum.nl/.../gezo.../heksenspread.aspx.
11. Sommige fruitsoorten zijn in hun seizoen het allerlekkerst - en bovendien goed voor de portemonnee! Eet jij voortaan zoveel mogelijk groenten en fruit uit het seizoen. Staan duurzame producten bovenaan je lijstje en vind je een keurmerk ook belangrijk? Download nu hier gratis de groenten-en fruit kalender en zie alles in één oogopslag. Dat smaakt een stuk lekkerder en voordeliger. https://www.getinmotion.nl/index.php/nl/gratis/78-gratis/317-groenten-en-fruit-kalender.
12. Veggipedia is de onafhankelijke online bron voor informatie over groenten en fruit. De encyclopedie bevat ruim 475 groenten- en fruitsoorten voorzien van waardevolle productinformatie, feiten, weetjes en tips. Van bereiding tot voedingswaarden en van verkrijgbaarheid tot bewaaradvies. Ook bevat Veggipedia meer dan 400 overheerlijke recepten met veel groenten en of fruit als hoofdingrediënt, voorzien van een duidelijke bereidingsinstructie. https://www.veggipedia.nl/.