Positieve Gezondheid en Vitaliteit

Positieve Gezondheid en Vitaliteit

Als coach heb ik het Positieve Gezondheid gedachtegoed van Machteld Huber omarmd vanwege de bredere en nieuwe kijk op gezondheid. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen hulp of zorgverleners zich daar doorgaans wel op.

Als coach werkte ik altijd al met een holistische blik maar dit model is nu nationaal en internationaal in opkomst en heeft een groot draagvlak onder zorg,- en hulpverleners. Wellicht zorgt dit voor meer verbinding in de toekomst tussen de beroepsgroepen wanneer we dezelfde taal spreken. Samenwerken vanuit ditzelfde gedachtengoed levert betere zorg op maat, zorgt voor een enorme verlichting op ons zorgsysteem en leert klanten, burgers en families de eigen regie te pakken. Alle aandacht gaat nog te vaak uit naar de klachten en gezondheidsproblemen, en hoe ze die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid brengt hier verandering in.

Van klacht naar kracht

Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte maar op de mens in zijn geheel. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Het is de uitwerking in 6 dimensies van de bredere kijk op gezondheid waar we meer invloed op hebben dan we denken. Met die bredere mindset benadering dragen we bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. 

Het spinnenweb geeft inzicht in de onderlinge verbondenheid

Het spinnenweb is een gespreksinstrument voor iedereen en brengt hoe zij zelf hun gezondheid ervaren in kaart. Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen? Beweeg je genoeg? Hoe is je eetpatroon? Wat kun je veranderen binnen je leefstijl? Beleef je nog plezier aan hobby’s of bezigheden? Door een vragenlijst te beantwoorden kom je tot een score in het spinnenweb-diagram. Zo ontvouwt zich een beeld van jouw gezondheid op dat moment. Samen bedenken we vervolgens wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren. De verschillende dimensies maken niet alleen jouw hulpvraag duidelijk, maar ook jouw zorg-/hulpverleners zichtbaar en vindbaar.

Breng je positieve gezondheid in kaart en doe de test

Ben jij benieuwd naar jouw Positieve Gezondheidsscore? Vul dan hier de vragenlijst in en ontvang direct jouw GRATIS uitslag in het spinnenweb. De uitslag kunnen we samen bespreken in een ongedwongen sfeer. Op www.mijnpositievegezondheid.nl vind je actuele info over de tool. Hier alvast een filmpje met meer info.Hoe werkt het?

Het Institute for Positive Health heeft een online tool ontwikkeld waarmee je zicht krijgt op jouw Positieve Gezondheid. De tool bestaat uit een vragenlijst. Tijdens de online test beantwoord je in totaal 42 vragen over verschillende onderwerpen. Na afloop krijg je een overzicht van je persoonlijke score. De antwoorden op de vragen worden getoond in een spinnenwebmodel. Je kunt kiezen uit een digitale versie of een handmatige versie van de tool. Beiden zijn GRATIS. Er is voor alle leefstijdsgroepen een tool. Voor de digitale test maak je een persoonlijke account aan, log in, start de test, log opnieuw in als je de test nog een keer wilt doen. Wil je geen account aanmaken download dan gewoon de vragenlijst.
De handmatige versie kun je hier vinden Gratis Downloaden

De voordelen:

Je krijgt een vollediger beeld van hoe het echt met je gaat.
Je kunt de uitkomsten bespreken met je coach of met iemand anders die je vertrouwt.
Je kunt ermee aangeven wat je graag zou willen veranderen en samen bedenken wat daarbij kan helpen.
Je kunt de test vaker doen om te zien of er iets verandert.

Wat zijn de onderwerpen?

Hoe voel ik me lichamelijk?
Hoe gaat het mentaal met me?
Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
Lukt het me te genieten van het leven?
In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Krijg (weer) grip op je gezondheid

Positieve Gezondheid en het gedachtegoed neem ik mee in al mijn werkzaamheden als professional maar ook in mijn rol als moeder en vrouw. PG is gericht op persoonlijke groei, veerkracht en verandering, maar vooral bedoeld om je inzicht in je eigen functioneren (verder) te verdiepen. Jouw situatie en beleving staat hierbij altijd centraal. Het is tegenwoordig OK dat je soms iemand nodig hebt die je verder coacht, zodat je leven weer kleur krijgt. Ik kan vast wat voor jou betekenen en help je graag om (weer) grip op je gezondheid te krijgen of je de juiste hulp te vinden. 
Wil je op leefstijl (voeding, bewegen en gedrag) gecoacht worden dan vraag ik je naast de digitale intakeformulieren en vragenlijsten ook het PG spinnenweb in te vullen en mee te brengen onze eerste afspraak.

Zelf alvast aan de slag met je leefstijl?
Het leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Je staat zelf aan het roer en kan zelf bijsturen. Het leefstijlroer is altijd in beweging, het geeft richting en maakt verbinding. Je vindt het leefstijlroer ontwikkelt door arts en leefstijl door te klikken op Leefstijlroer 
Leefstijlroer


 

 

Gerelateerde artikelen