Kies de weg naar een gezondere leefstijl: Gewichtsconsulent, Leefstijlcoach of Diëtist?

Kies de weg naar een gezondere leefstijl: Gewichtsconsulent, Leefstijlcoach of Diëtist?

Je hebt de beslissing genomen om je leefstijl blijvend te veranderen, maar te midden van alle informatie kom je termen tegen zoals...

'gewichtsconsulent,' 'leefstijlcoach,' en 'diëtist.' Het is begrijpelijk dat er verwarring kan ontstaan over wie je nu precies nodig hebt? Laten we de verschillen verduidelijken, zodat jij de juiste keuze kunt maken op weg naar een gezondere leefstijl.

Voedingsvragen: Naar wie ga je?

Voordat we de professionals bespreken, is het handig om te weten dat het Voedingscentrum een informatief filmpje heeft waarin verschillende zorgprofessionals uitleggen wat ze kunnen betekenen. Een praktijkondersteuner, fysiotherapeut, gewichtsconsulent, diëtist, psycholoog en begeleider van een GLI vertellen wat ze voor je kunnen doen doen. Zo krijg je een goed beeld wie of welke zorg het beste bij je past. Dit kan een goede start zijn om een idee te krijgen van wie het beste bij jou past.

Gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in het begeleiden van gezonde mensen met gewichtsproblemen. Alleen BGN-gecertificeerde consulenten hebben een geaccrediteerde opleiding gevolgd en voldoen aan beroepseisen en nascholingen. Ze geven voedings- en bewegingsadviezen, met de nadruk op gezonde leefstijl zonder gebruik van afslankproducten. BGN-consulenten werken met richtlijnen van gezonde voeding en beweging van de gezondheidsraad en het Voedingscentrum. De eventuele vergoeding vanuit de zorgverzekeraar gaat niet af van het eigen risico.

Leefstijl,- en vitaalcoach

Een gewichtsconsulent, personal trainer of diëtist kan zich verder ontwikkelen tot leefstijl, - en /of vitaalcoach, die breder kijkt dan alleen voeding. Leefstijlcoaches betrekken alle domeinen van Positieve Gezondheid zoals zoals sport, bewegen, stress, slaap en zingeving in hun adviezen. 

Ipsos onderzoek naar de BGN Gewichtsconsulent

Recent onderzoek door Ipsos toont aan dat cliënten zeer tevreden zijn over BGN-gewichtsconsulenten, waarbij vooral vakkennis en professionaliteit gewaardeerd worden. Het onderzoek laat zien dat de tevredenheid bij BGN-gewichtsconsulenten aanzienlijk hoger is dan bij niet-aangesloten consulenten.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Ze behandelen mensen met verschillende medische aandoeningen en geven dieetadviezen. De titel diëtist is beschermd en vereist een HBO diploma Voeding en Diëtetiek. Begeleiding door een diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit gaat ten koste van het eigen risico.

Welke professional past het beste bij jou?

  1. Medische Aandoeningen: Bij medische aandoeningen is de diëtist meestal de aangewezen persoon.

  2. BMI Onder 30: Voor gezonde mensen met een BMI onder 30 kunnen gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches een laagdrempelige en kosteneffectieve keuze zijn.

  3. Brede Benadering: Wil je niet alleen voedingsadvies maar ook begeleiding bij gedragsverandering, bewegen en meer? Dan kan een leefstijl,- of vitaliteitscoach geschikt zijn.

  4. Gratis Kennismakingsgesprek: Veel professionals bieden een gratis kennismakingsgesprek aan. Maak hier gebruik van om te beoordelen of je een klik hebt en of de aanpak bij je past.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je goed voelt bij je keuze. Kijk naar achtergrond, werkwijze, ervaring, en zorg dat je een professional kiest die aansluit bij jouw specifieke behoeften. Of het nu een gewichtsconsulent, leefstijlcoach, diëtist of een andere professional is, jouw reis naar een gezondere leefstijl begint met de juiste begeleiding. 

 

Gerelateerde artikelen