Ben jij een emotie eter?

Bij emotie eten denken veel mensen aan een stereotyperend beeld van een huilende vrouw met een bak ijs op de bank zittend voor de tv.
Emotie eten wordt dan ook vaak alleen geassocieerd met het hebben van negatieve emoties. Minder bekend is dat ook positieve emoties zoals het starten met een nieuwe baan, winnen van een belangrijke prijs of het hebben van een leuk feestje voor sommigen ook kan leiden tot ongewenst eetgedrag. Kort gezegd als je eetgedrag jezelf in de weg zit om het leven te leiden wat je wilt of als je huidige eetgedrag je op de langere termijn schade toebrengt aan je gezondheid dan is het wellicht zaak om je eetgedrag eens onder de loep te nemen. De onderstaande vragenlijst is gebaseerd op de Nederlandse Vragenliijst voor eetgedrag van en kan helpen bij zelfonderzoek en/of een indicatie geven van emotie eten. Zet een krulletje bij de vragen waar je herkenning in vindt en praat er ook eens over met vrienden of bekenden. Voor een volledige analyse, afname van de test en een valide testscore kun je terecht bij een gespecialiseerde professional. 

Een interventie van eetgedrag kan met de inzet van de juiste coaching technieken en/of therapie plaatsvinden. Een gewichtsconsulent aangesloten bij de BGN of een diëtist met een specialisatie emotie-eten kan samen met je na een grondige intake, het afnemen van een Diëtery history en de NVE vragenlijst een plan van aanpak opstellen met als doel de regie te krijgen over je eetgedrag. Mocht de problematiek buiten de beroepsgrens van je coach vallen dan zal deze je doorverwijzen naar een specialist of de huisarts. Zelf ben ik ook gespecialiseerd in emotie eten en tevens heb ik als ervaringsdeskundige eenzelfde pad bewandeld. Voor begeleiding of volledige testafname kun je een 1-op-1 afspraak maken.
Gratis downloaden Vragenlijst emotie eter