Positieve gezondheidsscan

Wil je alvast meer zicht op je leefstijl of wil je een hulpmiddel voor een beter gesprek?

Hoe gaat het? Die vraag krijg je vaak als je bij een hulpverlener komt. Misschien denk je dan – net als veel anderen – dat er gevraagd wordt naar hoe het gaat met je ziekte of klacht. Maar dat vertelt nog niet alles over je gezondheid en je welbevinden. En ook niet over wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf goed weet wat belangrijk is. En dat je daarover praat. Met een vriend(in), de buurvrouw of met bijvoorbeeld je huisarts of hulpverlener. De tool Positieve Gezondheid helpt daarbij. Het Institute for Positive Health heeft een online tool ontwikkeld waarmee je zicht krijgt op jouw Positieve Gezondheid. De tool bestaat uit een vragenlijst. De antwoorden op de vragen worden getoond in een spinnenwebmodel. Er is een tool voor volwassenen en een tool voor kinderen en jongeren.

De voordelen:
Je krijgt een vollediger beeld van hoe het echt met je gaat.
Je kunt de uitkomsten bespreken met je hulpverlener of met iemand anders die je vertrouwt.
Je kunt ermee aangeven wat je graag zou willen veranderen en samen bedenken wat daarbij kan helpen.
Je kunt de test vaker doen om te zien of er iets verandert.

Tijdens de online test beantwoord je in totaal 42 vragen over verschillende onderwerpen. Na afloop krijg je een overzicht van je persoonlijke score.
Kies je liever alleen voor de handmatige versie dan kun je het spinnenweb handmatig invullen en de verschillende onderwerpen een score geven zodat het oppervlakte van je huidige leefstijl en de reikwijdte van je gewenste leefstijl duidelijker wordt.

Wat zijn de onderwerpen?
Hoe voel ik me lichamelijk?
Hoe gaat het mentaal met me?
Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
Lukt het me te genieten van het leven?
In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Hoe kan ik antwoorden?
Over ieder onderwerp krijg je 7 stellingen te zien. Geef bij elke stelling aan in hoeverre je het ermee eens bent of niet. Vul in wat je zélf belangrijk vindt. En niet wat de dokter of een andere persoon wellicht wil horen. 0  = niet mee eens, 10 = helemaal mee eens.

Hoe krijg ik de uitkomst in bezit?
Je antwoorden brengen je Positieve Gezondheid in kaart. Dat gebeurt aan de hand van het spinnenwebmodel. Dat ingevulde model kun je vervolgens downloaden, opslaan of printen.

Wat kan ik ermee doen?
Bespreek de uitkomsten met iemand waar je je prettig bij voelt. Een vriend(in), je buurvrouw of bijvoorbeeld je arts of hulpverlener.
Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreek hoe je dat aan kan pakken.

Kan ik de test vaker invullen?
Wil je volgen hoe het met je gaat in de loop van de tijd? Vul dan op een later moment nog eens de test in. Op www.mijnpositievegezondheid.nl vind je actuele info over de tool.

Hoe kan ik meedoen?
Voor de digitale test maak je een persoonlijke account aan, log in, start de test, log opnieuw in als je de test nog een keer wilt doen. Test mijn positieve gezondheid
Wil of kun je geen account aanmaken download dan dit formulier en vul deze handmatig in. De Positieve Gezondheidsscan