Sporten te duur?

by Administrator

We geven meer geld uit aan hoe we ons laten zien, dan aan hoe we ons voelen?

Veel sportverenigingen en clubs hebben hun ledenaantallen de afgelopen tijd met 25% zien verminderen. Persoonlijk heb ik hier met mijn kleinschalige bedrijf nog niet buitensporig last van ondervonden maar ook ik krijg steeds meer signalen van mensen die zeggen graag meer te zouden willen sporten onder professionele begeleiding maar dat de kosten hen belemmeren.

Volgens mij is er bij Iedereen geen twijfel meer mogelijk dat bewegen essentieel is voor je gezondheid, vitaliteit en welzijn. Talloze studies hebben dat nu wel duidelijk gemaakt. De Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen in Nederland bedraagt naar schatting 1 op 2,51. Dit betekent dat geraamd wordt dat de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen ruim 2,5 keer hoger zijn dan de investeringen die erin worden gedaan. Dit blijkt uit het onderzoek dat door Rebel en Mulier Instituut in opdracht van Kenniscentrum Sport is uitgevoerd.

Toch zien we dat het aantal mensen die de beweegnorm van de Gezondheidsraad niet halen alsmaar toeneemt. Ook het aantal mensen met overgewicht en burn-out neemt alsmaar toe.  Natuurlijk heeft dit niet alleen een correlatie met bewegen en bevat dit een heel breed en maatschappelijk vraagstuk waar ook ik niet meteen de oplossing voor heb. Maar over het kostenplaatje wil ik het wel even met jullie hebben. Sporten duur? Het is maar hoe je ernaar kijkt? Veel geld misschien maar duur. Natuurlijk willen we in deze tijd van recessie het liefst dat alles vergoed wordt door onze zorgverzekeringen en de overheid maar dit is op langere termijn niet realistisch en geen duurzaam model voor iedereen. Zelf kun je ook een heleboel doen. Je kunt niet alleen veel meer dan je denkt maar ook gewoonweg anders denken.

Het oldschool kasboekje

Creatief zijn met bijna niets is iets wat ik met de paplepel heb meegekregen van mijn oma die jarenlang onder de armoedegrens leefde. Voor mij was ze een inspirerende vrouw die ondanks alles toch nog een stukje eigen regie wist te pakken, positief bleef en deze levenshouding aan mij wist over te dragen.

Als 16 jarig meisje inwonend bij mijn oma zag ik hoe zij de eindjes aan elkaar moest knopen. Overdag zorgde ze jarenlang voor haar gehandicapte zoon, voor mij en voor mijn kwetsbare moeder. (Bijna) nooit klagend omdat ze liever zelf voor haar zoon zorgde dan dat ze hem wegbracht naar een opvangcentrum. In de spaarzame vrije uurtjes verdiende ze met schoonmaakklussen bij kenissen wat extra geld. Elke zondagmiddag hield ze vanuit haar tweede kans fauteuil het kasboekje bij in een schoolschriftje. Daarin werden alle guldens en centen netjes bij elkaar opgeteld hopend dat ze de maand nog door zou komen en er voldoende was om haar kinderen niet te kort te doen.

De toeslagaffaire van toen

Ik vergeet nooit meer dat mijn oma door mij in de schulden geraakt bleek. Hier kwam ik pas later achter want ze wilde me hier niet mee belasten. Dit alles omdat ik tijdelijk een uitwonende studiebeurs kreeg tijdens een poging de PABO te volgen. Zij ontving die periode wel gewoon haar bijstand uitkering en dit had volgens de overheid niet gemogen. Dat mijn ouders die inmiddels gescheiden waren geen ene cent meer mee betaalde aan mijn opvoeding maakte hen niets uit. Ze had een handtekening nodig van beide ouders maar mijn vader was verdwenen dus een handtekening kwam er niet. Mijn studiebeurs werd dus gezien als extra inkomsten voor mijn oma. Vergelijkbaar met een soort toeslagaffaire maar dan tientallen jaren terug. Gelukkig is dit uiteindelijk goed gekomen. Ze is hier nooit rouwig om geweest en bleef altijd dankbaar voor het geld dat ze van de overheid kreeg zodat ze zelfstandig haar gehandicapte zoon en kinderen kon verzorgen.

Onvoorwaardelijk liefde en ontwikkelen

Als haar kleinkind heb ik mogen dansen, schaatsen, zingen en op zestienjarige leeftijd had ik een abonnement op de sportschool waar ik talloze lessen volgde. Beknibbelen op dit soort zaken was voor haar ondenkbaar. Overal bracht ze me al vanaf jonge leeftijd op de fiets of met het OV naartoe want autobezit lag niet binnen het budget. Een rijbewijs halen was ook geen optie. Zo verzamelde ik geen spullen maar mooie ervaringen en werd ook ik uiteindelijk creatiever en veerkrachtiger. Ik herinner me dan ook niks meer van die mooie jas, nieuwe laarzen of oorbellen. Maar wel haar onvoorwaardelijke liefde en de kans die ik kreeg me te kunnen ontwikkelen op diverse gebieden ondanks de omstandigheden. Deze creativiteit en veerkracht bleken later in mijn leven opnieuw van pas te komen tijdens een aantal big life events waar ik nu verder niet op in zal gaan.

Waar geef jij je geld aan uit?

Mede om deze reden denk ik dat ik iets te vertellen heb over waar je je prioriteiten legt als je minder geld hebt en toch gezond wilt sporten. Ga eens bij jezelf na waar je wellicht je geld aan hebt uitgegeven de afgelopen maanden:

 Kappersbezoek van tientallen euro’s want die grijze haren en dat oude model kunnen toch echt niet met de feestdagen.
 Je nieuwe outfitje met de feestdagen want ja wat zullen anderen niet denken als je weer dezelfde glitterjurk aan hebt. Bij zo'n nieuwe outfit hoort natuurlijk ook een mooi kettinkje en oorbellen dus die aanbieding kon je natuurlijk niet laten liggen.
 Lekker ruiken en een make-upje hoort er ook bij. Bovendien was je schoonheidsspecialiste wel erg enthousiast over de nieuwe anti rimpelcrème. En er was deze maand 50% korting op die wenkbrauw lift. Ook meteen maar even bijkleuren.
 En ja, je kunt toch zeker niet met zo'n lullig kerstdiner aankomen want wat zal de schoonfamilie dan wel niet denken!!!
 Netflix, Disney Channel, een telefoon abonnement of de postcodeloterij, Je wilt er eigenlijk eentje opzeggen maar je vergeet het steeds.
 Die elektrische fiets van €2000 moest er dit jaar toch echt van komen want zelf fietsen en rondtrappen zit er echt niet meer in.
Voor de dagen dat het slecht weer is heb je natuurlijk een de (elektrische) auto voor de deur. Lekker duurzaam toch?
 In de kerstvakantie heb je toch zeker wel een terrasje verdiend of iets lekkers, dus dan kijk je niet op een paar centen? Nieuwe kerstverlichting was ook echt nodig en die oude ballen passen echt niet bij het nieuwe behang meer.
 Toen we eindelijk na zo'n verschrikkelijke lange tijd weer mochten vliegen moest het spaargeld natuurlijk wel naar een twee weken all-inclusive vakantie.

Zucht, dus je begrijpt die sportlessen zijn echt veel te duur.

Nu denk je misschien, 'al deze voorbeelden gelden niet voor mij'.  Of zeg eens eerlijk, stiekem toch wel een beetje.

Er is meer mogelijk dan je nu misschien denkt

Ik wil je vragen of je deze maand net als mijn oma je uitgaven eens kritisch onder de loep neemt en in een kasboekje opschrijft. Kijk eens of er dan echt geen geld per maand over is voor een stukje zelfzorg. Zet vervolgens op een rij welke kosten je welke baten geven. Misschien verbaas je je en vind je zelfs een mooi budget beschikbaar voor het zorgen van binnenuit met behulp van een coach of personal trainer. Maar ook met een beperkt budget kun je in beweging komen. Zo heeft je gemeente diverse fondsen beschikbaar voor sport en cultuur zoals het jeugdfonds en soms ook volwassenfonds. Heb ik zelf met mijn bedrijf voor het uitrollen van het programma FitStap een subsidie gehad waardoor de prijs flink omlaag kan. Of check je (aanvullende) zorgverzekering eens. Ook werkgevers hebben vaak een vitaliteitbudget waar je gebruik van kan maken. Verder kun je je huishouden ook als een echte workout beschouwen als je er een muziekje bij draait. Met de diverse gratis goedgekeurde gezondheidsapps van de GGD appstore kun je zeer voordelig met je Positieve Gezondheid aan de slag. Sport je al wel wekelijks maar zou je meerdere keren per week willen bewegen. Zoek dan een beweegmaatje binnen je community en misschien is er wel een medesporter die met jou de oefeningen uit de les wil herhalen. Of volg samen een online les.

Denken in mogelijkheden geeft je perspectief en eigen regie. Kom je er zelf niet uit vraag dan hulp aan een coach, welzijnswerker, sociaal werker, therapeut of kennis die je weer op andere mogelijkheden wijst als je het zelf even allemaal niet meer ziet.

Ok, van binnenuit gezonder worden is geen quickfix. Je kunt niet instant resultaat laten zien aan je omgeving en het vergt een langere adem maar het geeft je gegarandeerd meer energie. Wie weet word jij dan net zo inspirerend  en onvergetelijk voor jouw omgeving als mijn oma voor mij was. En zeg nu eerlijk, als inspirerend wil je vast wel gezien worden!

Fijne dagen!
Natasja