Get in Motion in Voeding Nu

by Natasja Vermaas

Een tijdje terug werd ik benaderd door Wouter Stap van de redactie van Voeding Nu. Voeding Nu is een onafhankelijk vaktijdschrift over voedsel, voeding en gezondheid met een maandelijkse uitgave. Ze werkten op dat moment aan een artikel over de inzet van het laagcalorisch dieet (LCD) gebaseerd op een artikel geschreven door Prof. Dr. Wim Saris (Sanutricon) en Dr. Georgine Tixier (Nutrition & Santé).

Een LCD is een dieet met producten die de dagelijkse voeding volledig en nutritioneel volwaardig vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shakes, soepen en pudding in verschillende smaken. Het gebruik van deze dagvoedingvervangende producten resulteert in een laagcalorisch dieet van meestal 800 tot maximaal 1200 kcal per dag. Hij was benieuwd of ik ook weleens een LCD met dagvoedingsvervangende of maaltijdvervangende producten inzet en wat mijn visie hierop is. Voor dit artikel werden twee diëtisten, een gewichtsconsulent en een leefstijlcoach geïnterviewd.

Nog nooit stond leefstijl zo op de kaart dan nu in coronatijd. Bijna dagelijks zien we experts verschijnen op tv en in de media over het belangrijk van een gezonde leefstijl. Dat overgewicht en obesitas een complexe zaak is weten de meesten inmiddels wel en na het bekijken van de lezing 'Dik ben je niet voor de lol' of het beluisteren van de podcast 'Vet belangrijk' van Liesbeth van Rossum en Mariette Boon weet je zeker dat al je voordelen voorgoed verdwenen zijn en zie je de complexiteit. Helaas is behandeling bijna nog altijd curatief maar wellicht dat de brandbrief die recent geschreven is door 65 wetenschappers aan het kabinet over het belang van gezonde leefstijl m.b.t. de immuniteit leidt tot de Nederlandse preventieve leefstijlcampagne die zij voor ogen hebben. Voorkomen is namelijk nog altijd beter dan genezen. Vind jij dat preventie ook meer aandacht moet krijgen onderteken dan de brief. 

Waar alle professionals (van MBO tot WO)  het in ieder geval over eens zijn is dat er een duurzame verandering nodig is op alle vlakken (fysiek, mentaal, omgeving, emotioneel, zingeving). Het is in ieder geval een goede zaak dat collega's vanaf nu de handen ineen slaan i.p.v. elkaar te zien als concurrenten om dit grote probleem aan te pakken. De oprichting van het Platform Voeding Nederland dit jaar is hier een mooi voorbeeld van. Er hebben 7 organisaties uit de voedingswereld de handen ineen geslagen. Met een gezamenlijke visie willen ze bijdragen aan de gezondheid van de bevolking. Ook de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland) waar ik bij aangesloten ben maakt deel van dit platform. De BGN draagt bij aan gezondheid en vitaliteit van de Nederlandse bevolking door vakkundige en persoonlijke dienstverlening inzake gewichtsbeheersing. Ik vind het een mooi initiatief. Meer over het platform lees je op Platform Voeding Nederland.

Of deze vier professionals waaronder ondergetekende vinden dat ook het LCD een bijdrage kan leveren bij (duurzaam) gewichtsverlies en leefstijlverandering daar lees je meer over in het onderstaande artikel. Klik hier om het volledige artikel te lezen: Artikel in Voeding Nu - November 2020