Wat is de vergoeding voor consulten om gewicht te verliezen?

by Natasja Vermaas

Het raadplegen van een gewichtsconsulent kan veel mensen helpen om op een beter gewicht te komen. Een gewichtsconsulent zal zijn/haar cliënt informeren aangaande juiste voeding en gedrag en zal hem/haar helpen hierin een juiste balans te vinden en een goede routine op te bouwen. Deze professionals worden nog wel eens verward met diëtisten, maar er is wel degelijk een verschil.

Zo zal een diëtist cliënten op consult krijgen die gewichtsproblemen hebben, veroorzaakt door een ziekte. Een gewichtsconsulent behandelt enkel gezonde cliënten die problemen hebben met hun gewicht. Voor de gewichtsconsulent heb je dan ook geen doorverwijzing nodig van een (huis)arts. 

De BGN-gewichtsconsulent adviseert je bij het verbeteren van je voedingspatroon en het bereiken van een gezond gewicht. Ik volg hierbij de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Dit betekent voor jou dat ik alleen voedingsadviezen geven die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Ik werk niet met maaltijdvervangers en afslanksupplementen. Gewoon gezonde voeding is het uitgangspunt in mijn adviezen. Voordat ik je een (voedings)advies geef, breng ik je huidige leefstijl in kaart. Wat je op dit moment eet, wat voor werk je doet, of je sport en of je een dieetverleden hebt, neem ik allemaal mee. Geen mens is hetzelfde en mijn adviezen zijn dus altijd maatwerk. Ik ben gespecialiseerd in emotie-eten en gezinnen met of zonder kinderen. In kleine stapjes werken we toe naar een gezond voedingspatroon en een gezond gewicht.

Wat is de vergoeding voor consulten om gewicht te verliezen?

Gewichtsconsulten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Wel moet men de gewichtsconsulenten niet verwarren met de diëtisten. Wanneer een zorgverzekeraar drie uur dieetadvisering per jaar vergoedt, is dit dus niet van toepassing op een consult met een gewichtsconsulent. Indien een cliënt vergoeding wil ontvangen voor een consult, zal hij of zij een aanvullende verzekering moeten afsluiten. De vergoedingen kunnen wel per aanvullend pakket en verzekeraar sterk verschillen. Zo hebben sommige verzekeraars een maximumvergoeding van 50 euro per jaar, waar anderen zelfs honderden euro’s kunnen vergoeden.

Is een aanvullende verzekering nodig?

Wanneer men een consult overweegt, is het goed om te weten dat een enkel consult al snel tussen de 15 en 35 euro kost. Voor de intake wordt vaak meer gevraagd. Wanneer een verzekeraar dus maximaal 50 euro per jaar uitkeert voor gewichtsconsulten, zal deze vergoeding na twee consulten waarschijnlijk opgebruikt zijn. Wanneer iemand dus een aanvullend pakket wil afsluiten om zo vergoeding te krijgen, is het belangrijk van te voren te berekenen of dit inderdaad gunstig is. Betaalt een cliënt bijvoorbeeld 10 euro aan premie per maand, maar vergoedt de zorgverzekering maar maximaal 100 euro per jaar voor gewichtsconsulten, dan kan de cliënt beter geen aanvullende verzekering afsluiten, maar de consulten uit eigen zak betalen.

Wat wordt precies vergoed?

De zorgverzekeraar zal in geval van een aanvullend pakket enkel de consultkosten vergoeden tot het maximale jaarlijkse bedrag uitgekeerd is. Een overzicht van de betreffende vergoedingen en verzekeraars vind je op vergoeding van je zorgverzekering. Get In Motion is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding bij deelname aan (leefstijl) programma's vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. Dit gaat niet ten koste van je eigen bijdrage. Bekijk op vergoedingen zorgverzekeraars actuele afspraken met verschillende verzekeraars of vraag het zelf aan je zorgverzekeraar. 

Hoe bepaalt de verzekering of iemand in aanmerking komt?

De eisen die een verzekering stelt om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een vergoeding voor gewichtsconsulten, verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars stellen als enige eis dat de gewichtsconsulent lid is van de BGN. Anderen stellen ook eisen aan de cliënt. Zo kan in de polis zijn opgenomen dat het BMI een bepaalde waarde moet hebben voordat iemand in aanmerking komt voor een vergoeding.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer iemand hulp wil inschakelen van de gewichtsconsulent en vergoeding wil ontvangen, is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Zo zullen niet alleen de polissen met elkaar moeten worden vergeleken, maar ook de hoogte van de premies voor de aanvullende verzekering en het maximale bedrag dat vergoed wordt vanuit de verzekering.

Tarieven

Aanmelden