Leefstijlorganizing in crisistijd

by Natasja Vermaas

Hoe organiseer jij je leefstijl tijdens crisistijd? De corona crisis treft ons allemaal. Dit in tegenstelling tot mijn persoonlijke crisis van het afgelopen jaar waarin ik plots thuis kwam te zitten met chronische schouderklachten en mijn leefstijl veranderde van zeer actieve sportieve dame tot een wat meer geïsoleerd bestaan waar ik inmiddels mijn weg in heb gevonden.

Omdat het leven voor onbepaalde tijd zo enorm veranderde, net als voor jou nu ook het geval is, heb ik op het gebied van energiebehoeften (voeding en bewegen) behoorlijk bij moeten stellen want anders was ik nu zeker 10 kilo zwaarder geweest. Ook jij weet uiteraard niet waar je aan toe bent en je dagelijkse fietstochtje naar het werk, je wekelijkse sport uurtjes en activiteiten schieten er wellicht bij in. Daarentegen zit je nu veel meer (thuis) en ben je misschien geneigd om juist meer te eten uit verveling, stress of omdat je gewoon meer voorraad in huis hebt.

Begin dit jaar kwam ook mijn zoon onverwacht 6 weken thuis te zitten en heb ik tevens kunnen oefenen met het geven van thuisonderwijs en een passend dagritme. Ik wilde graag geheel gratis met een groep geïnteresseerde deelnemers mijn tips en tricks delen en ze leren hoe je zelf je (nieuwe) energiebehoefte kunt bepalen, bijstellen en berekenen zodat ook zij tijdig konden anticiperen op deze nieuwe situatie waarvan we nog niet weten hoelang deze zal duren? Opeens ziet je hele leven er anders uit en is boodschappen mogen doen een luxe? Je mist je sportieve uurtje en je sociale activiteiten en voordat je het weet schiet je gezonde leefstijl erbij in. Je energiebalans en humeur raken wellicht verstoord en ongemerkt vliegen de kilo’s eraan en verlies je je fitheid en spierkracht.

Naast ervaringsdeskundigheid heb ik met mijn achtergrond als leefstijlcoach voldoende kennis om op basis van de wetenschappelijke richtlijnen van de gezondheidsraad passende oplossingen te vinden en ontwikkelde ik een gratis interactieve online groepssessie. Na een korte interessepeiling via een eerder verzonden mail en Facebook gaven meerdere mensen aan interesse te hebben vandaar dit spontane aanbod. Maandag 30 maart om 19.30 en zaterdag 4 april om 10.30 gaf ik speciaal een eenmalig gratis online ‘leefstijlorganizing in crisistijd’ groepssessie over hoe je om kunt gaan met deze nieuwe situatie en de aanpassingen in je leefstijl. Al ruim 24 jaar werk ik als trainer en coach op het gebied van bewegen, voeding, ontspanning en coaching en kwam ik tot vorig jaar ook bij de klanten aan huis. Tijdens deze sessie besprak ik, hoe je op verschillende manieren toch een gezonde leefstijl kunt behouden zonder extra kosten of investeringen te hoeven doen in een tijd waar een gezond inkomen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.   Tevens startte ik de Facebook groep Leefstijlorganizer’ waar ik regelmatig iets zal delen op het gebied van leefstijl. In de groep ‘Leefstijlorganizer’ komen allerlei leefstijl gerelateerde onderwerpen, activiteiten en acties voorbij op het gebied van bewegen, voeding, rust, ontspanning en zingeving.

Ik vind het fijn je een klein steuntje in de rug te kunnen bieden. en greep uit de reacties en feedback die ik op de online sessies kreeg;
- Ik vond het leuk en interessant. Aan een aantal dingen heb ik wel iets of heeft me aan het denken gezet!
- Nog SUPER BEDANKT voor jouw tijd en tips en de reader. De reader ziet er strak uit. TOP.
- Dank voor de 2 uur aandacht. Dankzij jouw tips heb ik vrijwel meteen stappen kunnen zetten.
- Heel nuttig,uitgebreid en interessant, met duidelijke toelichting en uitleg. Het was boven verwachting en alles kwam uitgebreid aan bod. Wel lang 2 uur.
- Fijn om bevestiging te krijgen dat ik al heel veel goed doe en het stuk over 'voeding' ga ik eens even goed nalezen. Het inplannen van een gezinsoverleg is echt noodzaak.
- Mijn persoonlijke dank voor de sessie. Ik had een beetje een off-day maar met al je tips is het me wel weer gelukt mezelf te herpakken.
- Fijn om ook te horen hoe je positiever met deze crisissituatie om kan gaan.
- Goed dat je aangaf slechts 2 x per dag coronanieuws te volgen en je verder op de doelen van de dag te focussen.
- Het stukje over de voeding en het berekenen van mijn energiebehoefte was voor mij nieuw en wat fijn dat je zoveel links en websites vermeld met beweegtips.
- Die 80-20 regel ga ik meteen toepassen en de hometrainer ga ik van zolder halen.
- We hebben de ruimtes in huis nu meer ingedeeld naar activiteit en afspraken gemaakt over rust en privacy. Tijdens de corona crisis bied ik een online 1-1 special (Q&A vragenuurtje) aan voor slechts 25 euro i.p.v. 49 euro.

Tarieven

Aanmelden