1 handje nootjes per dag?

Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. Het zijn goede vegetarische keuzes. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten. Elke dag een handje noten is goed voor je en een simpele manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd het bij maximaal 15-25 gram per dag*, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen. Alle soorten noten, pinda’s en amandelen zijn oké, mits ze ongezouten zijn. Pinda’s en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje wordt afgeraden. In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten. Op brood bijvoorbeeld. Kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst.

13 tips en weetjes over noten.

1. Hoeveel is een handje noten eigenlijk en geldt dit voor iedereen van elke leeftijd? Alles hierover inclusief een kort filmpje zie je hier https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/hoe-ziet-25-gram-noten-eruit.

2. Vallen borrelnootjes ook onder één handje noten? Nee, deze noten kun je beter vermijden. Kies voor ongezouten noten. Waarom? Je leest het in deze blog! Zie: https://gewichtsconsulenten.nl/noten-gezond.

3. Neem een handje hazelnoten, lekker met een klein stukje pure chocola!

4. Niet alleen zijn noten goed voor je mits niet meer dan een handje per dag maar ze zijn ook rijk aan vitamine E, magnesium en eiwitten. Dat is echt “geweldig geNOTEN”. Alles over de noten lees je op https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten.aspx. In deze encyclopedie kun je allerlei noten vinden waar je de ins en outs over wilt weten. 

5. In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta eten, bijvoorbeeld als broodbeleg of dip. Kijk op: https://gewichtsconsulenten.nl/nieuws/60

6. Regelmatig noten eten is goed, maar wel dus dat ene handje (max 15-25 gram) per dag. Noten zijn goed voor je, maar ook best calorierijk. En ook met één handje per dag krijg je al die goede voedingsstoffen binnen.

7. Tussendoor-tip: stukjes appel, snufje kaneel en pecannoten

8. Notentip: Door licht en lucht kunnen noten sneller hun smaak verliezen, bewaar ze dus niet te lang en hou ze droog en goed afgesloten. Doe je noten in een handige weckpot en bewaar deze in een kastje. 

9. Cashewnoten tip. Ze zijn ook heerlijk in een roerbakgerecht.

10. Hoewel alle noten gezond zijn, kan een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaan wanneer noten geroosterd of gebrand worden. Dat effect is minimaal. Gezouten noten zijn veel te zout, wat bloeddruk-verhogend werkt.

11. Eet je vegetarisch? Dan kun je twee à drie keer per week een iets groter handje nemen om zo wat extra gezonde vetten binnen te krijgen.

12. Heb je een notenallergie? Dan raad ik je uiteraard af noten te eten. Zorg dan wel dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt, via andere bronnen zoals oliën en vette vis.

13. Altijd gedacht dat een amandel een noot is? Dat klopt niet. Amandelen groeien aan een amandelboom. Daar hangen geen losse amandelen aan, maar steenvruchten. Om een steenvrucht zit een groene huls en in de steenvrucht zit een pit. Net als dat abrikozen en kersen een pit hebben, is de amandel de pit van een steenvrucht. Een amandel behoort dus eigenlijk tot het fruit, maar we scharen hem vaak onder de noten. Een handje amandelen vandaag?