Vakantie kilo's voorkomen?

Tijdens vakanties komen veel mensen een paar kilo aan. Dit heeft niet alleen te maken met andere voedingsgewoonten tijdens de vakantie, maar ook met de ontspanning die dan optreedt. Men leeft minder jachtig, slaapt misschien wat langer en houdt zich overdag wat rustiger dan bijvoorbeeld tijdens het werk. Uiteraard zijn er ook mensen die zich juist in de vakantie erg inspannen door bijvoorbeeld lange wandel- of fietstochten ondernemen. Voor deze actieve vakantiegangers is de vakantie veel minder een bedreiging voor het afslanken. Bij een actieve vakantie is het zelfs goed mogelijk dat men wat extra kilo´s verliest door het fietsen of wandelen.
Wanneer de vakantieganger in een pension of hotel zit, is hij wat zijn voeding betreft afhankelijk van wat de keuken daar te bieden heeft. De vakantieganger die zijn eigen potje kookt, heeft het wat de lijn betreft wat gemakkelijker. Vakantiegangers die naar het buitenland gaan, hebben als extra moeilijkheid de onbekendheid met de voedingsgewoonten en gerechten in het vakantieland.

Vakantie in eigen land

Grofweg kunnen we onderscheid maken in twee soorten vakanties:
- vakanties waarbij met wat voeding betreft voor zichzelf zorgt. Hierbij kunnen we denken aan kamperen of verblijf in een vakantiehuisje of caravan.
- vakanties waarbij men wat de voeding betreft afhankelijk is van anderen. Hierbij kunnen we denken aan verblijf in hotel of pension.
Er zijn natuurlijk ook combinaties van deze twee varianten, bijvoorbeeld zelf voor de broodmaaltijden zorgen, maar voor de warme maaltijd een restaurant bezoeken.

Vakanties waarbij men voor zichzelf zorgt

Voor de lijner is dit de gemakkelijkste vakantie, althans wanneer we aan de lijn denken. Vooral lijners die een huisje of caravan hebben kunnen de voedingsgewoonten van thuis aanhouden; Dit geldt voor zowel de broodmaaltijden als voor de waarmee maaltijd. Magere producten zijn vrijwel in elke vakantie plaats verkrijgbaar, dus gebruik van deze producten hoeft geen probleem te zijn. De praktijk leert dan ook dat bij dit soort vakanties het gewicht het beste in stand wordt gehouden. Men zal misschien een aantal keer buiten de deur eten, maar dat hoeft geen problemen op te leveren. Belangrijke tips bij het uiteten gaan zijn:
- spreek van tevoren met je zelf af wat je wilt eten
- wees zuinig met alcohol, sappen en frisdranken
- wees zuinig met sausjes
- vraag de sausjes apart bij je vlees
- neem liever geen ijs als nagerecht, maar bijvoorbeeld fruit of koffie
- eet tot er nog een beetje trek bestaat, stop dan met eten.

 Met deze zes tips kan de vakantieganger al behoorlijk uit de voeten. 

Kampeervakanties

De kampeerder heeft het misschien moeilijk om zich aan zijn voedinggewoonten te houden. Dit heeft te maken met de houdbaarheid van producten. De kampeerder heeft vaak geen mogelijkheid om bederfelijke producten lang te bewaren. Vooral de magere producten en de light producten zijn gevoelig voor bederf, omdat zij vaak veel vocht bevatten. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan halvarine en halvajam. De kans bestaat daardoor energierijke varianten te kiezen.
Bewaarmethoden bij het kamperen kunnen zijn:
ingraven en bewaren onder koud water; de producten moeten daarvoor wel goed verpakt zijn, om bijvoorbeeld ongedierte te voorkomen.
Koelboxen bieden slechts een tijdelijke oplossing en vereisen en vriesruimte om de koelelementen te laten bevriezen.
Wanneer de bederfelijke goederen niet goed te bewaren zijn, zit er niets anders op dan vrijwel elke dag boodschappen te doen.

De broodmaaltijden hoeven niet zover af te wijken van wat er thuis wordt gegeten. De warme maaltijden kunnen meer problemen opleveren, omdat koken, in vergelijking met de thuis situatie toch meer behelpen is. Hiermee kan echter al rekening worden gehouden voordat men gaat kamperen. Tegenwoordig is het soms ook mogelijk door de slager het vlees te laten inblikken. Wat de groente betreft kan rauwkost een uitkomst bieden; dit is bij veel groente zaken kant-en-klaar verkrijgbaar. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van groente uit blik en potten; de voedingswaarde daarvan is vaak net zo goed als wanneer de consument zelf wordt bereid. Let echter wel op het zoutgehalte. Aardappelen kunnen in kleine plakjes worden gesneden en zijn zo sneller gaar. Volkoren macaroni en volkoren spaghetti vergen ook niet veel bereidingstijd en ook zilvervliesrijst is er in de snel-klaarvariant. Als nagerecht kan worden gekozen voor fruit. Er kan zo toch een verantwoorde maaltijd worden samengesteld met weinig inspanning.

Vakantie in pension of hotel

Wanneer je een vakantie boekt in een hotel of pension, is het verstandig eerst te vragen of er rekening kan worden gehouden met een dieet. Indien dit niet kan, zou je beter een onderkomen kunnen uitzoeken waar men wel rekening kan houden met dieetwensen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Belangrijk blijft dat je van de vakantie geniet en dat indien het niet anders kan, je het dieet ook best kan laten rusten. Ook in een hotel of pension in eigen land hoeven de broodmaaltijden geen probleem te zijn, men kan min of meer de gewoonten van thuis aanhouden. Wat lastiger wordt het, wanneer men op basis van halfpension heeft geboekt. Dit betekent, dat men de lunch zelf moet opscharrelen. Dit kan door zelf brood en beleg te kopen; dit is nog de minst ‘gevaarlijke’ vorm, er kan immers rekening worden gehouden met de eigen wensen. Wanneer je een restaurant opzoekt, is de verleiding groot een tweede warme maaltijd te nemen of snacks zoals een kroket, pannenkoek, bordje patat of uitsmijter. Dit zijn juist de dikmakers.
De warme maaltijden zorgen vaak wel voor problemen. De lijner is afhankelijk van wat de kok voorzet en daar het pension of hotel een naam te verliezen heeft en niet als te zuinig bekent wil staan, zal de warme maaltijd vaak overdadig zijn. Belangrijke tips zijn ook hier weer.
- zuinig met alcohol, sappen en frisdranken
- zuinig met sausjes
- jus en saus apart laten serveren
- zoveel eten tot er nog een beetje trek bestaat 
- desnoods vragen om kleinere porties
- kies naast het hoofdgerecht voor of een voorgerecht of een nagerecht i.p.v. 3 gangen
- gebruik vooral klein bestek. Het gaat hier niet om het aanleren van tafelmanieren! Doordat je niet meer kunt eten dan op je vork of lepel kan, ga je kleinere happen nemen. Hierdoor eet je langzamer en geniet je meer van wat je eet. O ja en zet geen potten en pannen op tafel maar schep van te voren de porties op een bord, dit voorkomt meerdere keren opscheppen en/of teveel eten. Mindful of mondvol?

Vakantie in het buitenland

Zoals al eerder is gezegd, levert vakantie in het buitenland meer problemen op dan een vakantie in eigen land. Dit komt omdat men in het buitenland nu eenmaal andere voedingsgewoonten heeft dan in ons land. Het kan zijn dat het eten veel vetter is dan we gewend zijn of het kan zijn dat er twee warme maaltijden worden gebruikt in plaats van een. Daarnaast kan er een taalprobleem zijn. Men weet lang niet de namen van de producten die thuis worden gebruikt in de taal van het vakantieland. Ook nu kunnen we weer onderscheid maken in vakanties waarin men voor zichzelf zorgt en vakanties waarin met de zorg voor de voeding aan andere overlaat.

Vakantie waarin men voor zich zelf zorgt

Hierbij kan men proberen zo veel mogelijk de gewoonten van thuis aan te houden, door producten te kopen die overeenkomen met die in ons land. Hulp daarbij kan zijn het boekje: 

Vakantie Pension en Hotel
In het buitenland wijken veelal zowel het ontbijt als de lunch en warme maaltijd af van de Nederlandse maaltijden. Er valt hierover weinig eensluidend te zeggen. Je zult moeten volstaan met wat algemene tips, zoals:
- eet zoveel tot je nog een beetje trek hebt, stop dan met eten.
- wanneer de gewoonten al enigszins bekend zijn, spreek met jezelf af hoeveel je wilt eten.
- wees zuinig met alcohol, sappen en frisdrank
- jus en saus apart laten serveren
- eet niet elke dag ijs
- neem niet elke dag iets lekkers bij de koffie.
- probeer zoveel mogelijk drie hoofdmaaltijden per dag aan te houden, sla geen maaltijd over; de tussentijdse trek wordt dan meestal gestild met de verkeerde producten.
- bij halfpension: neem als lunch geen warme maaltijd, maar houd het beperkt tot een broodmaaltijd.
- wanneer je de keuze hebt uit plateservice (de gerechten zijn al op de borden opgeschept) of a la carte (van de kaart) eten, kan je beter voor het laatste kiezen. Je bent dan vrijer in je keus en er kan beter rekening worden gehouden met je dieet.
- is er een bufffet pak dan een kleiner (dessert) bordje voor zowel je voorgerecht als je hoofdmaaltijd zodat je toch 2 x  keer kunt lopen en kiezen net als de andere gezinsleden. Twee kleine porties maken samen een volledige maaltijd. Laat je je snel verleiden neem dan eenmalig een groot bord en vul deze voor maximaal 75 procent. Op = op.
- gebruik vooral klein bestek. Het gaat hier niet om het aanleren van tafelmanieren! Doordat je niet meer kunt eten dan op je vork of lepel kan, ga je kleinere happen nemen. Hierdoor eet je langzamer en geniet je meer van wat je eet. O ja en zet geen potten en pannen op tafel maar schep van te voren de porties op een bord, dit voorkomt meerdere keren opscheppen en/of teveel eten. Mindful of mondvol?

Tot slot, you don't need willpower, you need a plan!
Maak van te voren een realistisch plan, voer dit uit, stel bij en bovenal geniet van je vakantie.