Wat is Pilates?

Pilates is een trainingssysteem ontwikkelt door Joseph Pilates. Een krachtig ‘powerhouse’, een soepel lichaam, gestroomlijnde spieren, een goede houding, en groter lichamelijk bewustzijn en controle is het gevolg van deze uitgebalanceerde en educatieve methode. De Pilates Methode heette oorspronkelijk 'Contrology' en is genoemd naar Joseph Pilates, een stoere sportieve man met een fascinerend levensverhaal. Hij was al jong geobsedeerd door gezondheid, welzijn en het verenigen van lichaam en geest. Pilates is een bewegingsmethode die ontworpen is om het lichaam en de geest in evenwicht te brengen. 

Een belangrijk doel van de Pilates methode is het creëren van eenheid van body en mind zodat je uiteindelijk geheel geautomatiseerd (zonder bewust bij na te hoeven denken) je lichaam efficiënt, gebalanceerd en soepel beweegt. Disbalans in het lijf en de sterke maar ook zwakke punten worden ontdekt en aangepakt. De methode vraagt continue aandacht en focus bij het uitvoeren van de oefeningen. De precisie en controle die hieruit volgt is een belangrijk aspect van de Pilates methode. Er zijn voldoende differentiatie mogelijkheden mogelijk zodat de lessen voor zowel beginners maar ook voor de meer gevorderde Pilates beoefenaar voldoende uitdaging bieden. 

Pilates is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat en in een bepaalde volgorde, of op speciale apparaten. Pilates, een unieke trainingsvorm, bestaat al jaren en past helemaal in het levenspatroon van nu. Een tijd waarin termen als burn-out  stress en onthaasten (te) veel voorkomen. Jarenlang werd het alleen door dansers en atleten gebruikt om te revalideren van blessures, of om de balans tussen kracht en souplesse te verbeteren. Maar de laatste 40 jaar wordt het ook door "de gewone mens" beoefend, die lekker in het vel willen komen te zitten. Het systeem volgt de principes van het zeer bewust bewegen met beheersing en controle, dus met een intense concentratie, een specifieke ademhaling, het werken vanuit je kern/centrum (powerhouse) en dat alles met vloeiende bewegingen.

Al weleens Pilates gevolgd in de sportschool? Je zult prettig verrast zijn door de professionele en persoonlijke aanpak van Get In Motion.