Vitamine D voldoende?

Klanten die mij al langer kennen weten dat ik regelmatig het belang van vitamine D benadruk. Toen ik de facebook groep leefstijlorganizer startte plaatste ik dan vrijwel ook meteen een post hierover. Aan het eind van de winter is ons vitamine D gehalte vaak flink gedaald. Grote kans dat daar je zogenaamde voorjaarsvermoeidheid vandaan komt. Wellicht zit je de wintermaanden ook meer binnen en vang je onvoldoende zon.

Nu wordt het extra duidelijk hoe belangrijk vitamine D is in deze corona tijd.
Niet alleen mensen met een getinte of donkere huidskleur, ouderen of jonge kinderen hebben suppletie nodig maar ook iedereen die niet dagelijks minimaal 20 minuten tussen 11.00 en 15.00 met ontblootte handen en gezicht onder de zon verschijnt. Kortom bijna iedereen die een baan van 9.00 tot 17.00 heeft zal te weinig vitamine D aanmaken als gevolg van het gemis aan zonnestralen. Soms is zelfs suppletie of het nemen van producten met toegevoegde vitamine D (boter) niet meer voldoende om het tekort aan te vullen. Vitamine D is ook een zogenaamde vet oplosbare vitamine en helpt bij de opname van calcium dus voldoende gezonde vetten eten blijft van belang. Bij twijfel, laat je bij de huisarts even prikken op eventueel vitaminen tekorten en laat je verder adviseren of doe eerst de onderstaande online test.

Link gevonden tussen vitamine D-tekort en coronavirus
Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met een vitamine D-tekort meer risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19. Op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, is de kans op een dodelijke afloop van een besmetting met het coronavirus bovendien groter. Meer hierover lees je ondermeer op link gevonden tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Vitamine D-test online
Vitamine D is dé vitamine voor gezonde en sterke botten. Deze vitamine is nodig om calcium op te nemen uit eten en in te bouwen in de botten. Vitamine D is ook belangrijk voor de spieren en speelt bij tal van andere processen in het lichaam een rol. Vitamine D wordt voor een groot deel aangemaakt in de huid, onder invloed van zonlicht. Daarnaast zit vitamine D van nature vooral in vette vis en wordt het toegevoegd aan margarine en halvarine en bak- en braadproducten.
Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan anderen, maken minder (snel) vitamine D aan, of hebben niet vaak genoeg zonlicht op hun huid. Zij krijgen het advies om extra vitamine D in te nemen via een supplement. Dat zijn druppels, tabletten of capsules met vitamine D. Vul de vragen van de online test in: voor jezelf, of voor je kind. Binnen enkele minuten weet je of jij (of je kind) extra vitamine D nodig hebt.

Het Vitamine Informatie Bureau
Alles wat je wilt weten over vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en het is dus belangrijk om te weten wat ze precies doen, waar ze in zitten en hoeveel je nodig hebt. Het Vitamine Informatie Bureau maakt je wegwijs. Ze houden je op de hoogte van de actualiteiten, vertellen over nieuw wetenschappelijk onderzoek en geven adviezen over voeding, leefstijl en supplementen.