Corona kilo's voorkomen?

Voorkom aankomen of afvallen en breng in kaart hoeveel, wanneer, hoelang en hoe vaak je at en dronk voor de corona crisis (wie, wat waar hoe). Bekijk de verschillen met de huidige situatie. De schijf van vijf is onze basis en de gemiddeld energiebehoefte van een vrouw is +/- 2000 kcal per dag en voor een man 2500. Dit is ongeveer nodig om op het zelfde gewicht te blijven en voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Voor kinderen gelden aparte ADH. De crisis zorgt ervoor dat we niet meer op kantoor eten of naar restaurants gaan en dat we soms misgrijpen vanwege het hamsteren of wachtrijen bij de winkel maar ook tot voorraad en dus verleidingen in huis. Via het Voedingscentrum vind je of je product in de schijf van vijf staat. Gebruik ook geheel gratis de Eetmeter. Deze berekent precies hoeveel energie en voedingstoffen je binnenkrijgt en is geheel gratis te gebruiken. Bereken het verschil tussen voor de crisis en nu. Heb je een overschot of tekort? Lees ook eens de tip:" Hoe bepaal je je energiebehoefte?"en bekijk of je op dit moment een overschot of tekort hebt aan energie (Kcal).

Nu je misschien wat meer voorraad in huis hebt word je misschien meer verleid tot het eten van iets extra's. 
Tip: Berg de voorraad eten dat je in huis hebt op één vaste plaats. Kies daarvoor een plaats waar je niet al te vaak hoeft te zijn. Berg het eten zoveel mogelijk op in 1 kast: Hoe meer opbergplaatsen en hoe gemakkelijker deze bereikbaar zijn, des te vaker kom je in de verleiding iets te eten. Laat ook geen eten slingeren. Wanneer de maaltijd klaar is berg dan meteen het voedsel op of vries het in. Met deze stap voorkom je dat je vaak oog in oog komt te staan met voedsel. Diepvries eten en potjes voeding die langer houdbaar zijn nodigen minder uit tot overeten en dus een energieoverschot. Is jouw huis al verleidingsproof?

Verder geldt het Pareto-principe .De zogenaamde 80/20 regel. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ik kende deze voornamelijk voor balans in gezond eten maar hij geldt voor meer situaties. Als je 80% gezond voedsel eet en drinkt binnen de schijf van vijf en 20% erbuiten blijf je in balans! Deze verhouding zorgt ervoor dat er een goede verdeling is en dat je je gezonde leefstijl ook volhoudt. Dus wil je wat gezonder willen gaan leven, knoop deze regel dan in je oren. 

Wil je iets afvallen doe dit dan verantwoord, gestaag en duurzaam onder professionele begeleiding zodat je geen voedingstekorten krijgt. Ook als je overgewicht hebt kun je namelijk ondervoed zijn en/of raken en we hebben onze weerstand nu extra hard nodig. Lees hier meer over het werk van een gewichtsconsulent en de vergoedingen van de consulten zijn voor gewichtsverlies.
Tijdens de corona crisis bied ik in navolging van de online groepssessies een online 1-1 special (Q&A vragenuurtje) aan voor slechts 25 euro i.p.v. 49 euro.

De voedingsrichtlijnen van de gezondheidsraad die ik hanteer zijn op wetenschappelijke basis gevormd. In dit advies zet de gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekte systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe richtlijnen goede voeding geformuleerd die het voedingscentrum breed uitdraagt. Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen:

- Eet dagelijks tenminste 200 gram groente|
- Eet dagelijks tenminste 200 gram fruit
- Eet dagelijks tenminste 90 gram volkoren brood, bruin brood of andere volkoren producten
- Eet wekelijk peulvruchten
- Eet tenminste 15 gram ongezouten noten per dag
- Neem enkele portie zuivel per dag waaronder melk of yoghurt of sojaproducten
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis|
- Drink dagelijks 3 koppen thee
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
- Vervang boter, harde margarine en bak en braadvetten door zachte margarine, halvarine, vloeibaar bak en braadvet en plantaardige oliën
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
- Beperkt de consumptie van rood vlees
- Beperkt de consumptie van bewerkt vlees
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas
- Beperk de inname van keukenzout tot max. 6 gram per dag.
- Het gebruik van supplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletie advies geldt (vitamine D, B12)