Behoefte aan buiten?

Natuur en groen vermindert stress
Uit een groot aantal methodologisch goed uitgevoerde onderzoeken komen sterke aanwijzingen dat natuur kan helpen bij herstel van stress en aandachtsmoeheid. Uitzicht op natuur en verblijf in de natuur blijkt een positieve invloed te hebben op onder meer stemming, concentratie, zelfdiscipline en fysiologische stress. De gunstige effecten treden al op bij kortdurende blootstelling via uitzicht op natuur. Het is niet bekend hoe lang of hoe vaak contact met de natuur nodig is om op termijn
stressgerelateerde ziekten te voorkómen. Onderzoek bij mensen met een langdurig hoog stressniveau en bij zieke mensen ontbreekt. Ook is nog maar weinig bekend over de invloed van verschillende soorten natuur [Gezondheidsraad, 2004]. Daarnaast kan groen aanzetten tot meer bewegen en bevordert het sociale contacten wanneer dit weer mag. Deze drie positieve effecten van groen, zijn gunstig voor onze gezondheid [Gezondheidsraad, 2017]. Ga jij elke dag even naar buiten? Zijn er mogelijkheden om vaker naar buiten te gaan? Wellicht kun je gaan lunchwandelen, powerwalken, fietsen of buiten gaan sporten.

Wist je dat zelfs alleen naar de natuur kijken via een scherm of tv al stressverlagend werkt? Slecht weer maar toch behoefte aan het buitengevoel?
Hier 4 leuke suggesties om je dat ontspannen gevoel te geven terwijl je lekker droog zit. Of kies als klant van GIM een meditatie (verhaaltje) uit de Stress Less audiotheek waarbij je je even naar een plek in de natuur laat meenemen.
 

1. Virtuele wandelingen in de natuur 

2. Bezoek de Nationale parken van de wereld 

3. Bloembollen bekijken in de Keukenhof 

4. Zenmomentje met alle geluiden uit de natuur