Voedingsonrust in Nederland

Wetenschap zonder W

Het zal je niet zijn ontgaan dat er in de media de afgelopen weken veel te doen is geweest over al dan niet zelfbenoemde voedingsexperts. Mensen van allerlei pluimage en met allerlei “wilde” ideeën over wat wel en niet gezond of goed voor je is, passeerden de revue. Met als resultaat dat de “gewone” Nederlander de draad geheel is kwijtgeraakt. Nergens lijkt een baken te zijn in deze verwarrende visies op gezonde eet- een leefpatronen. Zelfs de diëtist ligt sinds deze week onder vuur. Wellicht is deze verwarring herkenbaar voor je. Misschien omdat je het zelf ook lastig vindt om je weg te vinden in de enorme stortvloed aan informatie en hypes die voorbij komt. Bij de BGN coach (beroepsvereniging gewichtsconsulenten Nederland) ben je juist wel aan het goede adres.


De BGN coach 

Deze coach staat voor gewoon gezond eten, waarbij we de Richtlijnen goede voeding als uitgangspunt hebben. Je coach volgt geen hypes, adviseert geen maaltijdvervangers en waait niet met alle winden mee. Ook al lijkt dat af en toe verleidelijk omdat de zoveelste goeroe het goed voor elkaar lijkt te hebben met zoveel volgers, media-aandacht en  inkomen. Ik ben er, net als alle BGN-leden, van overtuigd dat een verandering van leefstijl tijd kost en alleen zal lukken wanneer mensen gezonder gaan eten en meer in beweging komen. Gezonder eten volgens wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Kwaliteit

De BGN heeft zich vanaf het begin ingezet om kwaliteit binnen de gelederen te borgen. Daarom worden er eisen gesteld aan het lidmaatschap. Dat betekent dat je een erkend diploma moet bezitten, dat je verklaart volgens de Richtlijnen goede voeding te werken, dat je verklaart geen afslankproducten of maaltijdvervangers te adviseren en dat je voldoet aan een nascholingsverplichting. De BGN heeft hiermee het kwaliteitsregister in eigen beheer. Daar wordt streng op gecontroleerd. Wanneer blijkt dat een lid zich niet houdt aan de regels vinden sancties plaats, waaronder het definitief beëindigen van het lidmaatschap.

Vergoeding zorgverzekeraars

Door deze kwaliteitsborging wordt de BGN-gewichtsconsulent gezien als een betrouwbare partner voor onder andere zorgverzekeraars. Maar ook de gewone Nederlander die met vragen zit over voeding en leefstijl en niet meer weet waar hij/zij betrouwbare informatie en begeleiding kan vinden, kan bij ons terecht. Omdat duidelijk is waar wij voor staan, wat wij doen en ook wat wij niet doen: met alle winden meewaaien.

Kennismaken?
Wil je eens ervaren hoe je BGN coach te werk gaat meld je dan aan voor een Meet and Greet van 3 sessies. Of schrijf je in voor de 'Mindful eten' workshop en/of een minicursus emotie-eten en leer emotie-eten te beteugelen.