Gewichtsconsulent, leefstijlcoach of diëtist?

by Natasja Vermaas

Wie past er het best bij mij?

Je staat op het punt het besluit te nemen om je leefstijl blijvend te veranderen en komt regelmatig informatie tegen over de zogenaamde ‘gewichtsconsulent’, 'leefstijlcoach' en ‘de diëtist’. Allen worden geadviseerd door het www.voedingscentrum.nl. Maar wat is nu eigenlijk het verschil is tussen een gewichtsconsulent, leefstijlcoach en de diëtist? Dit wordt mij regelmatig gevraagd na de les, tijdens een verjaardag, via de mail en in gesprek met andere zorgprofessionals. Er is dus nog veel onduidelijkheid.

Gewichtsconsulent en leefstijlcoach

Een gewichtsconsulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Een gewichtsconsulent geeft voeding- en bewegingsadviezen. Alleen een consulent die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) heeft een geaccrediteerde opleiding gevolgd en houdt zich aan de beroepseisen en nascholingen. Gesprekken bij een BGN-gewichtsconsulent worden vaak (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet ten koste van het eigen risico. Je hebt voor de begeleiding geen verwijzing van de huisarts nodig. Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in intensieve begeleiding bij gewichtsbeheersing en gezonde leefstijl zonder gebruik van afslankproducten, maaltijdvervangers, shakes, repen, poeders en pillen. De leefstijlcoach en gewichtsconsulent werken met de richtlijnen gezonde voeding, verder uitgewerkt door het Voedingscentrum. Een leefstijlcoach gaat verder in de coaching en betrekt er meer aspecten bij dan de gewichtsconsulent.
De gewichtsconsulent en leefstijlcoach geeft leefstijladviezen aan gezonde mensen met licht overgewicht of licht ondergewicht die geen medicijnen gebruiken en geen andere aandoeningen hebben. Is de BMI hoger dan 30 dan moet er eerst via de huisarts of andere specialist groen licht gegeven worden. Wanneer tijdens de begeleiding blijkt dat er hulp nodig is welke buiten de beroepsgrenzen van de gewichtsconsulent of leefstijlcoach dan verwijst deze door naar huisarts, diëtist, psycholoog e.d. Je coach begeleidt je eventueel totdat je terecht kunt bij je ‘nieuwe’ behandelaar. Alleen gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches met een specialisatie 'kinderen' mogen kinderen begeleiden. Natasja heeft zowel de specialisatie 'emotie-eten' als 'kinderen' behaald. Natasja is ervaringsdeskundige en inmiddels zelf al 17 jaar vrij van emotie-eten. Ze gelooft dat iedereen de regie weer kan nemen over zijn/haar leefstijl. Ze hanteert wanneer nodig de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag om meer informatie te krijgen over je eetgedrag om zo de passende coaching technieken te kunnen inzetten. Consulten door de BGN consulent worden al door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet af van het eigen risico.

Zie voor meer informatie de website van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland www.gewichtsconsulenten.nl

Diëtist

Een diëtist is specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid van volwassenen en kinderen. De diëtist behandeld mensen met en zonder medicijnen, alle BMI’ s, alle ziektebeelden zoals : maag- en darmklachten, diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën, longaandoeningen, verhoogd cholesterol , hoge bloeddruk, eetstoornissen, ongewenst gewichtsverlies, overgewicht en aan sporters die hun prestaties willen verbeteren. Een diëtist geeft dieetadviezen. De titel diëtist is beschermd en alleen professionals met een HBO (bachelor) diploma Voeding en Diëtetiek mogen deze titel gebruiken. Begeleiding door de diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering (3 uur), je moet hiervoor dus eerst je eigen risico aanspreken. Een verwijzing van de huisarts is niet altijd nodig. Heeft het over- of ondergewicht een medische oorzaak of is er een ander medisch probleem waarbij een dieet vereist is, dan is de diëtist de aangewezen persoon.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten: http://www.nvdietist.nl/ 

Waarom kiezen voor de gewichtsconsulent en/of leefstijlcoach?

Als het om afvallen (of aankomen) gaat of een gezond eet- en leefpatroon aanleren dan wordt het bezoek aan de gewichtsconsulent of leefstijlcoach als zeer laagdrempelig ervaren. Samen met je coach ga je werken aan je gewicht en/of een gezond eet- en leefpatroon, daarbij zijn de steeds terugkerende gespreksonderwerpen voeding, beweging, gedrag en ontspanning belangrijk. De coach gaat dus een stap verder dan de diëtist, die vooral gericht is op voeding (ook medisch). Verder besteedt de coach veel tijd aan de persoonlijke begeleiding en verricht meestal maatwerk. Daarnaast is ook het tarief van de gewichtsconsulent en/of coach meestal een stuk lager. Consulten door de BGN consulent worden bovendien al door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet af van het eigen risico.
De gewichtsconsulent en leefstijlcoach heeft als expertise gewichtsbeheersing en leefstijl, en heeft op dit gebied dus veel ervaring. De persoonlijke begeleiding en coaching worden als zeer positief ervaren. Get In Motion biedt zowel workshops, personal coaching en het groepsprogramma 'Weight In Motion' wat zich specifiek op gewichtsverlies, eetgedrag en leefstijlverandering richt. Na 10 sessies wordt er vrijblijvend de mogelijkheid geboden een vervolgtraject te starten totdat je doel bereikt is. Nadat je doel behaald is start ook wanneer gewenst het zogenaamde nazorgtraject. Veel gewichtsconsulenten hebben naast de basis opleiding ook specialisaties afgerond en zich verdiept in coachingstechnieken zodat ze breder inzetbaar zijn als leefstijlcoach. Natasja heeft naast haar agogische welzijnsopleiding talloze sport en beweegopleidingen succesvol afgerond en is al sinds 1994 aan het werk als erkend trainer. Sinds 2006 ook als gewichtsconsulent en leefstijlcoach. 

Wie past nu het beste bij je?

Wie je het beste kan helpen hangt af van je situatie. Heb je geen medische problemen en een BMI van onder de 30, dan kan een gewichtsconsulent je wellicht goed op weg helpen. Wil je je leefstijl breder aanpakken en ook een beweegschema op maat, stresshanteringstechnieken leren en/of het thema zingeving aanpakken kies dan een leefstijlcoach. Beiden zijn waarschijnlijk ook gemakkelijker uit eigen portemonnee te betalen. Heb je een BMI boven de 30 of medische indicaties dan ben je wellicht beter op je plaats bij een diëtist. Belangrijk is dat er een klik is tussen jou en je coach en er een basis van vertrouwen is.Twijfel je neem dan contact op met je huisarts.