Positief Gezondheid-wandeling voor mantelzorgers 10 juni

Wat, waar en wanneer?

Van maandag 5 juni tot zaterdag 10 juni is er de Week van de Mantelzorg. Een week vol ontspanning, creativiteit en ontmoeting ter waardering van de zorg die mantelzorgers verlenen aan een naaste. Zaterdag 10 juni van 10.00 tot 11.30 laat ik je kennismaken met het mooie concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Hoe gaat het met jou en wat is belangrijk voor jou? Tijdens een ontspannen wandeling in net gebied rond de Dobbeplas in Nootdorp maak je verbinding met jezelf en de ander. Na afloop is er tijd voor ontmoeting met koffie, thee en iets lekkers in restaurant Buytenhout

Mijn motivatie

Iedereen op deze aarde komt heeft recht op een liefdevolle omgeving en gelijke kansen maar helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor kinderen is het een grote belasting wanneer een ouder psychiatrische klachten heeft. Hier kan ik helaas over meepraten. Kinderen weten vaak al op jonge leeftijd dat er iets met hun vader of moeder aan de hand is. Pas op latere leeftijd wordt duidelijk wat de reden voor het vaak onvoorspelbare gedrag van de ouder is. Kinderen denken al gauw dat het hun schuld is als vader of moeder plotseling heel kwaad wordt of zich juist terug trekt. Ze ontwikkelen voelsprieten die de hele dag aanstaan. Ook op latere leeftijd blijft deze over alertheid vaak nog aanwezig wat kan leiden tot fysieke en mentale klachten.

In mijn tijd werd het begrip mantelzorger nog niet gehanteerd en hulp voor gezinsleden van patiënten was nog ver te zoeken. Alhoewel ik ook zeker niet zelf op zoek ging naar hulp is er ook nooit iemand geweest die iets signaleerde of mij aansprak wanneer ik voor de zoveelste keer mijn huiswerk niet had gedaan of spijbelde. Ik werd wel aangesproken op mijn teleurstellende schoolresultaten maar wat daar achter zat wist niemand. Achteraf had ik denk ik wel graag iemand gehad die verder keek en het gesprek aandurfde. Gelukkig is hier tegenwoordig wel iets meer oog voor. Toch is schaamte, schuld, angst, boosheid, verdriet en eenzaamheid hieromtrent vaak wat verbinding met anderen tegenhoudt.

Mijn moeder is inmiddels een aantal jaren terug op veel te jonge leeftijd overleden. In die periode staken oud zeer en dit soort gevoelens opnieuw de kop op. Schuldgevoel, want had ik toch niet meer kunnen doen al die jaren maar tegelijkertijd een enorme opluchting en een gevoel van vrijheid. Maar ook boosheid naar de mannen die misbruik van haar maakte en naar mijn vader die zijn gezin en mij achterliet en de verantwoording niet meer aan kon. Angst dat ik met dezelfde genen ook vatbaar zou zijn voor mentale problemen en verdriet dat ze nooit de veerkracht heeft kunnen ontwikkelen die ze nodig had. Maar om dit allemaal hardop uit te durven spreken was voor mij persoonlijk wel een behoorlijke drempel. Alle betrokkenen leven inmiddels niet meer of zijn al zeer lange tijd uit beeld en ik voel me dan ook vrij dit stuk van mijn leven te delen.

Natuurlijk is er van schuld geen sprake want je handelt altijd vanuit de kennis en mogelijkheden die je op dat moment hebt vanuit de situatie en omstandigheden waarin je je op dat moment begeeft. Daarom ben ik blij dat de SWOP mij benaderde voor een bijdrage aan de mantelzorgweek 2023. Zo kan ik ook deze ervaring positief inzetten in mijn werk als coach tijdens deze speciale themawandeling op maat op zaterdag 10 juni van 10.00 – 11.30. 

Tevens dankbaar dat ik zelf uiteindelijk wel heb durven verbinden met mezelf en de ander. Dankbaar dat ik wel onvoorwaardelijke liefde heb mogen voelen van een aantal dierbaren en voldoende veerkracht heb kunnen ontwikkelen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Voldoende veerkracht terwijl ik naast de zorg voor mijn puberzoon en mijn werk opnieuw een extra stukje zorg draag voor mijn man die een aantal weken terug zijn heup heeft gebroken tijdens het mountainbiken.

Voor wie?

Misschien ben of ken jij iemand die onzichtbaar leed met zich meedraagt. Zeker jongeren vinden het vaak moeilijk om over thuis te vertellen en thuis dragen zij doorgaans meer verantwoordelijkheid dan anderen van hun leeftijd. Toch is het belangrijk dat ze dit doen en dat ze weten dat ze niet de enige zijn. Misschien ben jij of ken jij wel iemand die wel wat hulp kan gebruiken? 

Hoe aanmelden?

Ken jij mensen die zorg voor of over een naaste hebben? Wil je deze informatie dan mededelen? Elke mantelzorger in de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft recht op deze vorm van waardering! Vanaf maandag 15 mei 17.00 kunnen mantelzorgers (jong en oud) zich via de SWOP in Pijnacker-Nootdorp opgeven. Het volledige weekprogramma met activiteiten en het aanmeldformulier vind je hier: Week van de Mantelzorg SWOP

Lukt het je die ochtend niet aan te sluiten maar zou je het leuk vinden om een keer kennis met me te maken voel je dan vrij contact met me op te nemen via info@getinmotion.nl 

Alvast luisteren?

Het volgende lied geeft me altijd troost daarom besloot ik dit live voor je te zingen. Ik hoop dat je het mooi vindt en muziek ook jou steunt bij het aangaan of herstellen van (nieuwe) verbindingen. 
Mag ik dan bij jou - gezongen door Natasja (origineel van Claudia de Breij)